Hoe vergoot je je zelfbeeld?

Niet iedereen zal het snel toegeven maar veel mensen kampen met onzekerheid. Onzekerheid kan leiden tot het niet bereiken van zakelijke doelen, diepgang in persoonlijke relaties en vriendschappen.

Wat vind ik van mezelf? Ben ik goed zoals ik ben? Mag ik er zijn? Het eerste antwoord op deze vragen krijg je in je jeugd. Ouders en later leeftijdgenoten, spelen een grote rol bij de vorming van ons zelfbeeld. Geven zij aandacht en liefde en word je met respect behandeld dan ontstaat er een positief zelfbeeld.

Andersom kan veel negatieve kritiek leiden tot een negatief zelfbeeld. Negatieve ervaringen kunnen ook leiden tot een voorwaardelijk zelfbeeld. Mensen met weinig zelfvertrouwen vinden dat ze eerst aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen, voordat ze zichzelf mogen waarderen en zijn geneigd om over te compenseren. Ze voelen zich bijvoorbeeld pas waardevol als anderen hen aardig vinden. Of ze vinden zich alleen goed genoeg als ze keihard werken. Gaat er vervolgens iets mis, dan is dat altijd een klap voor hun voorwaardelijke zelfwaardering. Zie je wel, ik heb die klant niet binnengehaald en nu kijkt mijn baas me met de nek aan. Terwijl die baas misschien gewoon een rotdag heeft. Om je eigenwaarde te vergroten moeten voorwaardelijke opvattingen worden omgezet naar een onvoorwaardelijke zelfwaardering: jezelf accepteren en zowel sterke als zwakke kanten aanvaarden.

Volg me via Social Media

Facebook VJ Coaching &  Instagram VJ Coaching