Omgaan met trauma
Ingrijpende gebeurtenissen zoals een beroofing, oorlogsgeweld, een verkeersongeluk, mishandeling of een verkrachting zijn traumatisch en kunnen (langdurig) psychische klachten tot gevolg hebben. Deze psychische klachten kunnen leiden tot een posttraumatische stress-stoornis, oftewel PTSS.
Na een traumatische gebeurtenis krijg je te maken met allerlei emoties: bang, verdoofd, geschokt, verdrietig, schuld, gefrustreerd, boos of hulpeloos. Deze reacties zijn normaal na stressvolle incidenten en zullen in de meeste gevallen langzaam minder worden.
Tips omgaan met trauma
1. Neem je gevoelens en klachten serieus Begin bijvoorbeeld met het bijhouden van een dagboek. Schrijven kan een manier zijn om onder woorden te brengen en werkt helend. Schrijf op waar je bang voor bent en hoe je daarmee omgaat.
2. Praten werkt helend Praten over wat je is overkomen is heel belangrijk voor het verwerkingsproces. Je kunt praten met familie of vrienden, maar soms zijn problemen gemakkelijker te bespreken met iemand die je minder goed kent zoals een professional.
3. Plan een dagelijkse routine in Plan je dagelijks routine en dagritme in door gezond te eten en te bewegen. Probeer beetje bij beetje steeds meer zaken op te pakken. Kijk zelf hoe het met je gaat en wat je aankan. Gun jezelf de tijd.
4. Zoek afleiding en ontspanning Zoek afleiding, doe ontspanningsoefeningen of ga sporten, bijvoorbeeld fietsen of wandelen. Neem ook tijd om ‘leuke’ dingen te doen met je partner of vrienden. Soms is er meer nodig neem dan contact op met een professional.
Volg me via Social Media
Recente reacties